top of page

Zelfliefde geeft ontspanning


Veel van mijn coachklanten zijn onzeker van zichzelf of hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze durven daardoor bijvoorbeeld niet te handelen in werk- of privésituaties of twijfelen vaak aan zichzelf. Als zij fouten maken balen zij van zichzelf. Als gevolg hiervan voelen zij zich vaak gespannen.


Het hebben van onvoldoende zelfliefde kan hierbij een rol spelen. In deze blog ga ik verder in op het begrip zelfliefde, geef ik je handvatten om zelf een onderzoekje te doen naar hoe het zit met jouw zelfliefde en krijg je handvatten om als dat nodig is maatregelen te nemen om je zelfliefde te vergroten.


Wat is zelfliefde?


Ik versta onder zelfliefde dat je vindt dat je goed bent zoals jij bent. Dat je mild voor jezelf kunt zijn als je bijvoorbeeld fouten maakt. Dat je jezelf kunt vergeven. En dat je jezelf niet opjaagt om altijd perfect te zijn en jezelf niet afstraft als je fouten maakt maar ook dan mild kan zijn naar jezelf.

Voldoende zelfliefde leidt er toe dat je je goed in je vel voelt, meer ontspanning ervaart, zelfvertrouwen hebt en dit ook uitstraalt. Bovendien zorgt voldoende zelfliefde ervoor dat je ook gemakkelijker mild kunt zijn voor anderen, wat je contact met anderen beter en minder gespannen maakt.

Als je onvoldoende zelfliefde hebt heeft dit invloed op je welbevinden en op je contact met anderen. Gelukkig kun je er veel aan doen om als je dat nodig vindt jouw zelfliefde te vergroten.


Herken je dit?


Gebrek aan zelfliefde kent vele verschijningsvormen. Hier zijn wat voorbeelden, misschien herken jij er één of meerdere of kun je de lijst aanvullen met eigen voorbeelden.


  • Je bent heel streng voor jezelf en ook heel streng voor anderen. Je vindt niet snel iets goed genoeg en vindt fouten maken vreselijk: je vergeeft het jezelf en anderen niet snel. Je straft jezelf (en anderen) als er fouten gemaakt worden.

  • Alleen als een ander jou leuk, belangrijk of goed vindt, vind je jezelf leuk, belangrijk of goed. Je kunt zelfliefde dus alleen ervaren door de ander. Eigenlijk delegeer je het.

  • Vergeven komt in jouw woordenboek niet voor. Zowel voor jezelf als anderen. Als iemand jou iets aangedaan heeft (al is het nog zoiets kleins) vergeet en vergeef je het niet snel. Zelf kun je dagenlang last hebben van een fout die je gemaakt hebt.

  • Je bent onzeker, twijfelt heel snel aan jezelf en aan de dingen die je doet.

  • Je bent snel van je stuk en voelt je snel gestrest als er iets niet goed gaat.

  • Je geeft jezelf vaak de schuld als er iets niet goed gaat.

  • Je vat vervelende situaties snel en vaak persoonlijk op.


  • Vervelende situaties blijven je lang achtervolgen.

  • …….

Hoe kun je je zelfliefde vergroten?


Allereerst kun je je bewustzijn vergroten door te onderzoeken hoe het zit met jouw zelfliefde. Daarna kun je als dat nodig is besluiten anders met situaties om te gaan, bijvoorbeeld door milder voor jezelf en anderen te zijn.Hierdoor zul je ervaren dat je zelfliefde groeit. Ook ervaar je dat ook je mildheid voor anderen groeit en dat je beter contact met anderen krijgt.

Dit is ook weer een oefening. In het begin is het misschien lastig of voelt het wat vreemd, logisch, je bent het niet gewend. Al doende ga je ervaren dat het gemakkelijker gaat. Uiteindelijk wordt het een manier van leven en heb je het je eigen gemaakt. Het gaat vanzelf. Je ervaart meer rust, meer balans en ervaart ook beter contact met anderen.Oefening vergroten van zelfliefde


1. Neem waar hoe het met jouw zelfliefde gesteld is. Als hulpmiddel kun je jezelf regelmatig deze vraag stellen: Op een schaal van 0 – 100, hoe groot is jouw zelfliefde op dit moment? Je kunt jouw antwoord op deze vraag noteren.


2. Wat is jouw conclusie nadat je dit een tijdje hebt gedaan? Welk besluit neem je?


3. Zijn er situaties die je herkent in het lijstje met voorbeelden hierboven of heb je eigen voorbeelden? Is er iets dat je zou willen veranderen? Wat zou je doel zijn?

4. Verzin een krachtige zin die jou helpt om je doel te behalen. Bijvoorbeeld: Ik ben goed zoals ik ben; Ik ben krachtig; Ik kan het wel; ……..


5. Neem je een concrete situatie voor die je anders gaat aanpakken. Bedenk in detail wat je gaat doen, hoe je dit gaat doen, wanneer, met wie, etc. Noteer het in termen van “Ik ga…….” Noteer je voornemen met alle concrete details erbij.


6. Committeer je voor 100% aan je voornemen. Als dit niet lukt, ga dan na wat je in de weg zit en laat dit los als je kunt of verander je voornemen net zolang totdat je je er wel 100% aan kunt committeren.


7. Voer je voornemen uit en reflecteer erop: hoe is het gegaan? Ben je tevreden?


Je kunt deze oefening zo vaak herhalen als je zelf wilt. Neem waar wat het doet met je zelfliefde door dit ook een tijdje te blijven monitoren zoals beschreven bij nr 1 in de oefening. Merk je dat je minder streng bent geworden voor jezelf en anderen? Wat is het gevolg daarvan?


Ik hoor / lees graag hoe je deze oefening hebt gevonden!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page