top of page

Geef meer complimenten, begin bij jezelf


Is het niet gek dat je gemakkelijker complimenten geeft aan een ander dan aan jezelf? Het betekent dat je het zeker ziet als iets bij een ander een compliment waard is, alleen bij jezelf niet.


Afzwakken


Misschien herken je het volgende zinnetje als je een complimentje krijgt voor bijvoorbeeld iets wat je aanhebt (“Wat heb jij een leuke jas aan!”) of gedaan hebt (“Wauw, dat is een goed geschreven stuk wat jij hebt gemaakt, zeg!”). Ik hoor dan vaak mensen dingen zeggen als: “Oh joh, die jas heb ik al eeuwen”, “Het was maar een uitverkoopje hoor”, “Ik ben ‘m zelf eigenlijk al een beetje zat”, “Ik vind jouw jas veel leuker”, etc., etc. Of: “Oh, nou, ik heb maar wat gedaan hoor”, “Ik vind het stuk zelf eigenlijk veel te breedsprakig.”


Mensen zwakken de complimenten die ze van een ander krijgt maar al te snel af of vegen ze van tafel. En complimenten aan zichzelf geven doen de meeste mensen al helemaal nooit. Dit is erg jammer, want als je een compliment goed hoort, accepteert en laat binnenkomen, dan krijg je er een goed gevoel over. En als reactie zal je dan ook sneller een complimentje aan iemand anders uitdelen of misschien zelfs aan jezelf. Het complimenten geven kun je dus zien als het geven van een goed gevoel aan een ander (of aan jezelf) en ook als het krijgen van een goed gevoel en waarom zou je daar geen gebruik van maken. Bovendien kun je een compliment op je werk ook zien als positieve feedback, en daar leer je dan weer van dat je goed zit met je aanpak bijvoorbeeld.


Misschien heb je wel geleerd dat je bescheiden moet zijn en jezelf nooit op de borst mag kloppen voor iets dat je gedaan hebt. Bescheidenheid is prima maar je kunt het ook overdrijven, met als gevolg dat je jezelf een goed gevoel ontzegt. Bovendien, als je het compliment van een ander accepteert laat je zien dat je bereid bent om andermans positieve mening over jou te horen en te accepteren.


Kortom: complimenten zijn leuk, je leert ervan en ze geven je een goed gevoel, zowel als je ze krijgt (ook van jezelf) als geeft. Als bijkomend voordeel ben je door het geven (en krijgen) van complimenten ook bezig met je te richten naar iets positiefs, wat ook energie geeft.
Geef meer complimenten, oefeningen


Als je merkt dat je er moeite mee hebt om complimenten te geven aan jezelf en anderen en het lastig vindt om op een leuke manier complimenten te incasseren van anderen, dan kun je daar wat bewuster mee omgaan door deze drie oefeningen regelmatig te doen. Er zit geen volgorde in, begin met de oefening die jou het meest aanspreekt en probeer ze alle vier.


  • Bedenk elke dag minstens drie dingen die jij hebt gedaan waar je blij of tevreden mee bent en geef jezelf daar een compliment voor. Denk hierbij niet te groot, het kunnen ook kleine(re) dingen zijn: je hebt een lekkere maaltijd gekookt, je hebt op een goede manier op een vriend, familielid of collega gereageerd, je hebt iemand op je werk, op straat of in de winkel geholpen, je hebt goed gereageerd op een lastige klant of lastige situatie, eindelijk je klerenkast / bureau / werkmapjes opgeruimd, etc. Je kunt deze complimentjes aan jezelf noteren, het kan leuk en ook nuttig zijn om deze complimenten nog eens door te lezen als je je een beetje somber voelt of onzeker bent van jezelf.


  • Neem drie mensen in gedachten die je regelmatig spreekt of ziet. Bedenk bij elk persoon een paar sterke eigenschappen of gedragingen die je goed vindt. Vraag je af of je dit wel eens gezegd hebt tegen deze personen. Als dat niet zo is, zoek die persoon op en geef hem of haar er een compliment over.


  • Geef per dag minimaal 1 compliment aan iemand anders. Dat kan over iets groots gaan maar denk ook aan kleine(re) dingen. Mensen worden blij van elk compliment. Wees je bewust van hoe je je hierbij voelt en hoe de ander op jouw complimentje reageert.  • Accepteer een compliment van een ander: kijk de ander aan, lach en zeg: “dank je wel!” Ga in geen geval het compliment ontkrachten of wegwuiven! Wees je bewust van hoe je je hierbij voelt en hoe de ander reageert op jouw bedankje. Als je dit een paar keer gedaan hebt kun je nog een stapje verder gaan: Zeg “dank je wel, ik was er zelf ook heel tevreden over / ik vind die bloes zelf ook heel leuk / etc.”


Als je één of meerdere van deze oefeningen gedaan hebt, kijk dan terug: hoe vond je de oefeningen om te doen? Heeft het je gevoelens of gedachten over het geven en krijgen van complimenten veranderd? Is het complimenten geven aan jezelf en anderen en het accepteren en ontvangen van complimenten van anderen gemakkelijker geworden?
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page