top of page

Opruimen geeft energie!


Ik vraag mijn coachklanten tijdens elke coachsessie iets te noemen wat zij aldoor aan het uitstellen zijn. Om iets te noemen waar hij of zij "nooit aan toe komt’’ omdat er altijd wel iets belangrijkers te doen is. Er wordt dan altijd iets genoemd, van het doen van achterstallige administratie tot het opruimen van die (kleding)kast, het opruimen van digitale mappen, het brengen van een bezoekje aan een oude kennis of het uitzoeken van een stapel papieren of foto’s. Het gevoel dat zij daarbij zeggen te hebben loopt uiteen van: ik baal ervan dat ik dat nou niet even doe, ik vind mijzelf zo stom want het is zo gebeurd, ik voel me schuldig, ik kan me er niet toe zetten, etc. Als dit soort gevoelens en gedachten vragen energie van je die je wel beter kunt gebruiken. En ik weet zeker dat jij nu ook iets kan noemen wat in deze categorie valt. Ik in elk geval wel!



Er gaat altijd iets anders voor

Wat deze uitgestelde klussen gemeen hebben is dat ze zo onbelangrijk lijken dat er altijd iets belangrijkers eerst gedaan moet worden voordat er tijd is voor die klus. Er gebeuren geen onmiddellijke rampen als het (even) niet gebeurt. Dus wordt de klus telkens verschoven en uitgesteld.


Er kan ook iets anders aan de hand zijn: het kan zijn dat je er tegenop ziet omdat de klus bijvoorbeeld te moeilijk voor je is of omdat je faalangst hebt. Dit kunnen natuurlijk ook oorzaken zijn van dat je bepaalde dingen niet aanpakt. Over deze zaken heb ik het hier niet specifiek, als dit het geval is kun je hier over lezen in mijn blog: “Nooit meer uitstellen”. Wat ik in deze blog bedoel zijn de klussen waar je wel toe in staat bent en die je wel kunt doen maar die in jouw ogen altijd te onbelangrijk zijn om (nu) aan te pakken. Het kan altijd later nog wel.



Het is eindelijk gedaan: joepie!!


Een ander fenomeen wat deze soms al lange tijd uitgestelde klussen gemeen hebben, is dat als je ze gedaan hebt, je buitensporig opgelucht en blij bent dat het (eindelijk) is gebeurd. Er ontstaat als het ware een te grote blijheid en opluchting in verhouding met de de klus. Door deze reactie weet je dat het uitstellen van de klus je energie kost. Meestal meer energie dan nodig is om de klus daadwerkelijk klaren. De energie die je spaart door het meteen doen van deze klussen en de energie die het je oplevert als ze gedaan zijn is dus extra energie die je goed kunt gebruiken.



Energielek

Hoe komt dat? Misschien helpt hier de metafoor van het onderbewuste als boekhouder van wat je wel en niet doet. Je bent je niet de hele dag bewust van de dingen die niet af zijn of die je eigenlijk nog moet doen maar je onderbewuste registreert dit wel. Af en toe kost je dit steeds een beetje energie. Bijvoorbeeld als je de stapel op je bureau de rommel in je kast ziet, of als je ineens bedenkt, oh ja, mijn administratie moet nog of als je heel lang moet zoeken naar dat document omdat je je digitale mappen niet op orde zijn. Of als je ervan baalt of je schuldig voelt dat je iets steeds maar niet doet. Alle kleine beetjes opgeteld kosten al deze kleine steeds maar uitgestelde, onaffe of niet gedane zaken je veel energie. En daar ben je je niet van bewust. Ik noem dit een energielek. Ik nodig je dus uit om dit energielek te dichten door onaffe zaken af te maken en steeds uitgestelde klussen aan te pakken.



Hulpmiddel om in actie te komen


Hoe krijg je jezelf zover? Een goede methode is om regelmatig (bv elke week of elke twee weken) één klus uit te zoeken dat je uitstelt omdat het nooit belangrijk genoeg is. Vervolgens neem je je voor wanneer je die klus gaat doen of af gaat maken. Als het om een grote klus gaat (bv het opruimen van de zolder) dan kun je het in kleine stukjes opsplitsen, bijvoorbeeld het uitzoeken van één doos, het opruimen van één plank in je kledingkast, het opruimen van één digitale map of het doen van een bepaald gedeelte van je administratie.



Energielek dicht


Ik ben ervan overtuigd dat je steeds een goed gevoel hebt als je een klus gedaan hebt. En je zult merken dat het daarbij niet uitmaakt hoe groot de klus is geweest, waardoor kleine klusjes ook de moeite waard zijn om aan te pakken. Zo zorg je er voor dat je er elke week of elke twee weken energie bij krijgt doordat je een energielek dicht. Deze energie kun je dan weer inzetten voor andere dingen die je wilt doen of doelen die je wilt behalen. Of nergens voor, zodat je lekker uitrust. Wat pak jij aan? Laat in de comments weten wat je hebt aangepakt en wat het je heeft opgeleverd.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page