top of page

Kies je mindset!

Foto van schrijver: Gertine FornerodGertine Fornerod

Bijgewerkt op: 19 jun 2019


Stel je eens een doodgewone doordeweekse dag voor. Je stapt uit bed in een stukje glas. Je voet bloedt en je wordt kwaad op je huisgenoot. Je hebt er meteen al de p in. De rest van de dag gaat al niet veel beter: je hebt vertraging met je trip naar je eerste afspraak, je gesprek verliep niet zoals je wilde, je bent precies verkeerd gekleed voor de situatie, en zo gaat het de hele dag door. Je denkt een aantal keer die dag en je zegt het ook tegen degenen die je ontmoet en bij thuiskomst tegen je huisgenoot: wat een rotdag, niks is gelukt vandaag, ik had gewoon in mijn bed moeten blijven liggen.



Stel je nu eens een andere doodgewone doordeweekse dag voor: je hebt een zitwerkje achter je computer bv of in je atelier en je hebt je voorgenomen goed voor jezelf te zorgen want je voelt je stijf, hebt wat pijn in je rug en voelt je moe. Je hebt daar een plannetje voor gemaakt: elke twee uur ga je even thee drinken, een kwartiertje buiten lopen en wat kleine rek en strekoefeningen doen.


Je hebt je ook voorgenomen daar niet vanaf te wijken, en als de telefoon gaat of iemand je wilt spreken als je net pauze wilt nemen, dan laat je de voice mail voor je werken of zeg je dat je over een kwartiertje weer terug bent. Je wordt een paar keer gestoord vlak voor je pauze maar zegt wat je van plan was, dat je zo weer terug bent. Je snijdt je in je vinger tijdens het schillen van een appeltje tijdens de lunch, je plakt een pleister en je lacht het weg samen met je collega’s. Tijdens de terugweg heb je vertraging en je gebruikt die tijd om wat mailtjes te versturen en daar ben je blij om. Je voelt je fit aan het eind van de dag en je rugpijn is ook een stuk minder geworden. Bij thuiskomst zeg je tegen je huisgenoot: het was een fijne dag, alles lukte.



Herken je dit? Leef je in deze situaties in: welke mindset had je in het eerste voorbeeld? En in het tweede? Grote kans dat je bui in het eerste voorbeeld door je mindset negatiever is geworden. Alle dingen die je meemaakte werden een bevestiging van die mindset: deze dag komt nooit meer goed. De tweede keer had je een positieve mindset, waardoor je bui beter bleef en je ook de ongemakken van de dag prima aan kon en ondanks deze ongemakken op een positieve manier op de dag terug kon kijken. Hoe kom je aan je mindset?





Goed nieuws!


Het goede nieuws is dat je je mindset kunt kiezen. Je bepaalt zelf in wat voor mindset je wilt zijn, positief of negatief. Vergelijk het met een bril die je opzet: als je besluit je positieve bril op te zetten zie en ervaar je de wereld en de situaties die je tegen komt ook als positief, je ziet en ervaart ook kleine tegenslagen door deze positieve bril en gaat er op een positieve manier mee om.


Maar ook als het echt goed tegen zit kan je deze mindset beter hebben waardoor je je er niet helemaal door verslagen voelt. Besluit je een negatieve bril op te zetten, dan zie en ervaar je voornamelijk negatieve dingen en leg je ook de situaties die je meemaakt op een negatieve manier uit, ook hele kleine tegenslagen ervaar je dan als heel vreselijk.



Op die manier overkomt je bui je niet maar sta jij aan het roer. En waarom zou je dan een negatieve bril kiezen als je ook een positieve kan kiezen. In het voorbeeld had je na je eerste ongemakje ’s ochtends ervoor kunnen kiezen om je daar niet door van de wijs en uit je humeur te laten halen en je had er om kunnen lachen. De vertraging in het openbaar vervoer of in de file kun je met een negatieve bril zien als een groot drama en je kunt er heel sacherijnig van worden. Je kunt ook besluiten dat je er niets aan kunt doen, terwijl je stil staat even bellen dat je later komt en de tijd gebruiken om in de trein wat werk te doen of te lezen of in de auto een luisterboek, muziekje of radioprogramma te luisteren en te ontspannen.


Je positieve mindset gebruiken voor je eigen doelen

Op deze manier kun je ook nog verder gaan door je positieve mindset te gebruiken voor je eigen doelen. Stel dat je altijd erg kritisch naar jezelf kijkt. Je doet het niet snel goed in je eigen ogen, eigenlijk is niets ooit helemaal af of helemaal goed, je bent eigenlijk nooit helemaal tevreden over wat je doet. Als je je niet bewust bent van het feit dat je je mindset kunt kiezen, ga je er helemaal in geloven dat je niet goed genoeg bent. Het kan dan zover komen dat je zelfs complimenten over jezelf of over je werk van iemand anders niet echt hoort en als je ze hoort geloof je ze niet: dat zeggen ze vast alleen maar omdat ze aardig tegen je willen zijn of medelijden met je hebben.



Als je je mindset kiest en kiest voor een positieve mindset, dan besluit je om positief naar jezelf en de doelen die je stelt te kijken: “ik kan het wel” in plaats van “ik kan het niet”. Je kijkt dan vooral naar wat je goed doet. Als je je vergist, fouten maakt, of je doel is nog niet helemaal behaald, straf je jezelf daar niet voor maar je verbetert je fout, besluit ervan te leren, kijkt naar wat je wilt bereiken en beslist wat je wilt doen om het de volgende keer beter te doen. Je focust je op de positieve dingen en stappen die je wel neemt, ook al zijn ze nog zo klein in plaats van alleen maar de dingen te zien die niet goed gaan.


Grote kans dat je dan veel meer dingen ziet die goed gaan, die je ontgaan als je een negatieve mindset hebt. Ook zal je dan de complimenten die anderen je geven of de positieve effecten van je werk horen, zien en ook geloven. Je kunt je vast voorstellen dat hierdoor je zelfvertrouwen stijgt.



Door te oefenen geef je jezelf een cadeautje! 😊


Als je jarenlang in veel situaties te kritisch of zelfs negatief over jezelf hebt gedacht dan is het best lastig om je er steeds aan te herinneren dat je positief wil denken over jezelf en situaties die je meemaakt en dat je ook positieve dingen die anderen tegen je zeggen wilt horen en geloven. Het is een kwestie van het oefenen van je positieve gedachten, dan wordt je er steeds beter in.



Een tip is om iets te verzinnen waarmee je je herinnert aan de keuze die je hebt gemaakt om vanuit een positieve mindset naar jezelf en de wereld te kijken. Dit kan van alles zijn, sommige mensen zetten een foto of tekst op een plek waar ze vaak naar kijken, bv in je telefoon, op je bureaublad van je laptop op een spiegel waar je vaak in kijkt of bij je bureau of in je atelier.


Je kunt ook een klein boekje gebruiken om alle positieve dingen die je doet, alles wat lukt, waar je trots op bent, alle positieve dingen die anderen over je zeggen en die gebeuren in te noteren. Negatieve gedachtes die in je opkomen kun je ook noteren, tegen het licht houden en bekijken of ze nou echt wel kloppen of dat je ze alleen maar bedenkt vanuit je negatieve mindset. Als dat laatste zo is, herformuleer ze dan vanuit een positieve mindset (net zoals hierboven in het voorbeeld van de vertragingen met het openbaar vervoer of de auto).



Mijn ervaring leert dat als je dit een paar weken volhoudt, je positieve mindset steeds sterker wordt en je als vanzelf steeds positiever in het leven komt te staan, je meer zelfvertrouwen krijgt en je gewoon steeds beter gaat voelen. Je geeft door dit te doen en vol te houden jezelf dus een heel leuk cadeau!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page