top of page

Ik ben het waard!


Heb je wel eens het idee dat mensen jouw waarde niet zien? Dat ze jou niet op waarde schatten? Voel je je wel eens niet – of ondergewaardeerd? Of miskend? Het kan ook dat je je waarde zelf niet goed (onder)kent.

In deze blog ga ik je meenemen in acties je zelf kunt ondernemen om je eigen waarde in kaart te brengen en zelf te erkennen. Want zonder dat kun je ook je waarde niet goed aan anderen overbrengen.


Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn als je je niet erkend voelt. Hieronder bespreek ik er een paar. Misschien herken je er één of meerdere?Maak je los van het oordeel van anderenHet kan zijn dat je je teveel richt op wat anderen van je vinden. Als dat zo is, dan waardeer je jezelf pas als je merkt dat anderen je waarderen. Op die manier maak je je zelfwaardering afhankelijk van anderen. Dat is jammer want je bent vanuit jezelf waardevol. Je doet jezelf op die manier tekort,


Wat als je het oordeel van anderen los maakt van hoe jij jezelf beoordeelt? Het kan zijn dat jij iets in jezelf waardeert terwijl een ander dat niet doet, en vice versa. Dat hoeft toch geen probleem te zijn?


Als je je (meer) los wilt maken van het oordeel van anderen is dit een goede oefening. Let op jezelf en wordt je steeds meer bewust van situaties waarbij je je richt het oordeel van anderen. Benoem dan voor jezelf de waarde die jij in deze situatie hebt. Zo vergroot je je bewustzijn en train je jezelf om (ook) bij je eigen waarde stil te staan.Ben je bewust van je eigen waardeHet kan ook zijn dat je je niet bewust bent van je eigen waarde. Misschien vind je jezelf minder waard dan anderen of vind je wat je doet zo normaal, dat je het niet als een waarde ziet. Deze mindset herken je als je een compliment krijgt. Je reactie is dan iets in de trant van: “Acht, het is niets bijzonders hoor, ik deed gewoon mijn werk, iedereen zou hetzelfde gedaan hebben.” Als je zelf je waarde niet erkent, kun je er ook niet mee naar buiten komen en gaat een ander het ook niet (h)erkennen.


Als je je bewustzijn van je eigen waarde wilt vergroten is dit een goede oefening. Volg hiervoor de volgende stappen:


1. Noteer alles waar je goed in bent, waar je veel van weet. Beperk je niet tot één bepaald gebied, alles telt hier mee. Denk daarbij aan verschillende situaties, werk en/of privé, dat maakt niet uit. En zorg ervoor dat je dit echt vanuit jezelf, dus zoek geen bewijzen of oordelen van anderen hierbij.


2. Let een paar weken op jezelf en noteer elke dag wat je in jouw ogen goed hebt gedaan: waar ben je tevreden over? Waar ben je trots op?


3. Zoek mensen op die je goed kennen, het liefst van verschillende situaties. Dus bijvoorbeeld je partner, een (ex) collega, een goede vriend(in), een familielid, een buurvrouw of -man. Vraag ze om jou te vertellen waar je volgens hen goed in bent, waar je volgens hen veel van weet, wat jouw talent is in hun ogen. Noteer dit alles.


4. Maak na bovenstaande activiteiten te hebben gedaan één lijst van al jouw kwaliteiten, jouw waarde.


5. Bepaal wat jou uniek ten opzichte van anderen? Dit is jouw unieke waarde.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page