Jezelf zijn

Bijgewerkt: 22 jan 2019


Bijna iedereen, en jij vast ook, presenteert zich op de diverse sociale media. De meeste mensen willen daar alleen laten zien wat zij denken dat anderen leuk, interessant en belangrijk vinden. Jij toch ook?

Maar wat als jij dit niet echt bent, degene die alle likes krijgt? Als dit alleen jouw buitenkant, jouw ego, jouw act is? En dat je zonder die buitenkant veel leuker, interessanter en belangrijker bent?Wat is jouw ego eigenlijk?


Ik ben ervan overtuigd dat jouw buitenkant, jouw ego niet is wie jij eigenlijk bent. Jouw ego stuurt jouw eigen gemaakte imago, wat je wilt dat anderen van je zien. Het geeft je jouw sociale masker, de rol die je speelt, je act. Dit sociale masker is er niet zomaar, het is er omdat jij het (ooit) nodig had en nu (onbewust) laat bestaan. Je act wordt zo steeds gevoed door jou en je gaat je er steeds meer mee vereenzelvigen. Het voelt alsof jij je act, je ego, je buitenkant bent.

Dit is niet zo: je bent je ego niet. Je hebt je ego en de acts die het aanstuurt niet eens nodig! Overweeg dit eens: je bent precies goed zoals je eigenlijk bent, dus zonder je ego en je acts. Als je dit idee aanneemt en meer en vaker jezelf bent dan voel je je energieker, vrijer, rustiger en meer in balans. Oh, en als mooie bijkomstigheid: anderen zullen je ook nog eens veel leuker vinden 😉
Ego, nou en?


Is het dan zo’n probleem, je ego en je acts? Daar kan ik kort over zijn: je act(s) steeds opvoeren kost energie, elke keer weer. Als je blijft luisteren naar je ego en je acts blijft behouden en uitvoeren zul je dus veel energie verliezen. Je moet je namelijk altijd iets (of veel) anders voordoen dan jezelf bent en je act steeds in stand houden en verbeteren omdat je jezelf wijs maakt dat je alleen op die manier aandacht, bewondering of erkenning te krijgen. Maar in plaats daarvan voel je je moe en uitgeblust, somber of eenzaam. En je merkt dat je steeds slechter gaat functioneren in verschillende gebieden van je leven.

De energie die je voor je acts gebruikt kun je veel beter en nuttiger gebruiken, bijvoorbeeld door aan de doelen te werken die je wilt behalen om je leven te creëren zoals jij dat wilt. Denk je eens in hoeveel energie je zou kunnen besparen als je niet steeds je act op zou hoeven voeren maar gewoon jezelf kon zijn in alle situaties. Dat lijkt mij een goede reden om eens verder onderzoek te doen naar jouw ego, jouw act(s) en hoe je meer jezelf kan zijn.
Kijk eens anders naar je ego!


Probeer je ego eens te zien als iets dat apart van jou bestaat. Als iets dat je acts aanstuurt. En die acts hebben jou zo langzamerhand aardig in de greep, zodat jij denkt dat jij je acts bent. Terwijl je je er op kunt vertrouwen dat je zonder je acts prima in orde bent, en zelfs beter dan met je acts.

Als je op die manier naar je ego en je echte zelf kijkt zet je de eerste stappen om de acts die je gebruikt en die jou onecht maken en die je niet nodig hebt, van je af te schudden en jezelf te zijn. Bewustwording hiervan is de eerste stap. Je kunt het ego dus zien als een jas die je uittrekt of een masker dat je afzet. Of als iets dat je kunt stoppen. Je kunt dus stoppen met een act die je al jaren opvoert.

Je kunt op die manier grip krijgen op je ego en op je acts. Dan kun jij je ego in de greep houden in plaats van dat je ego jou controleert.

Maar wat moet je dan doen, als je je act niet meer kan opvoeren? Wie ben je dan eigenlijk echt? Dit zijn goede en belangrijke vragen, waar je meteen vanaf het moment dat je je dit afvraagt, mee bezig kunt zijn. Want hoe meer je je van je eigenlijke, echte zelf bewust wordt, hoe minder je je act nodig hebt. Want dan merk je dat je echte zelf precies goed is in elke situatie en je dus altijd precies het goede doet. Zo krijg je steeds meer vertrouwen in je (echte) zelf.Kijk eerlijk naar je ego


Voor je verder gaat kijken naar wat je beter kunt doen nodig ik je uit om je bewustzijn te vergroten, naar onderstaande voorbeelden van acts te kijken en eerlijk bij jezelf na te gaan welke je herkent bij jezelf in verschillende situaties. Dat is soms niet gemakkelijk, omdat je je misschien helemaal niet bewust bent van je acts, je ervaart ze als jezelf, ze zijn soms erg subtiel en heel goed uitgevoerd door jaren oefenen. Bovendien kennen mensen om je heen je niet anders.

De meeste mensen hebben meerdere acts, passend voor verschillende situaties. Maar uiteindelijk heb je er één of twee die je veel gebruikt en die dus erg kenmerkend voor je zijn. Probeer je daar eens bewust van te worden.
Voorbeelden van acts [1]:


 • Pleaser – ik ben altijd bezig met het naar de zin te maken van anderen.

 • Eenzame cowboy – ik sta er helemaal alleen voor.

 • Vlinder – ik hop van de ene situatie in de andere, snoep hier eens wat en daar eens wat en ga weer door.

 • Intellectueel – ik ben heel intelligent, ik weet en snap alles (beter dan wie dan ook).

 • Zielenpiet – ik ben heel erg zielig en heb het altijd ontzettend moeilijk.

 • Mysticus – ik ben zo mysterieus dat ik niet te vatten ben voor een ander, niemand begrijpt mij.

 • Clown – ik ben in iedere situatie heel grappig, lachen met mij!

 • Ster – tataaa! ik ben altijd de ster van de dag, applaus voor mij!

 • Gastheer of -vrouw – ik zorg dat iedereen het de hele tijd naar de zin heeft.

 • Zandmannetje – alles is heel erg ingewikkeld en zo niet, dan maak ik het wel ingewikkeld.

 • Rebel – ik ben altijd overal tegen, durf alles en doe gekke en riskante dingen.

 • Patser – ik ben de beste van iedereen, heb altijd een nog interessanter, mooier, indrukwekkender verhaal.

 • Bijzonderling – ik ben heel erg speciaal en niemand in de wereld is zo bijzonder als ik.

 • Playboy of -girl – ik ben altijd in voor een feestje, ik versier alles, het leven, jou, ik ben er goed in!

 • Verslaggever – ik ben neutraal en doe verslag van alles wat ik zie, niets raakt mij.

 • Afwezige – ik ben er nooit, niemand ziet mij, ik val niet op, ga er altijd meteen vandoor, was ik er wel?Je kunt de komende week eens opletten op je gedrag en je bewust worden van je act(s). Daarbij kun je bovenstaande voorbeelden als uitgangspunt nemen. De lijst is zeker niet volledig: er zijn er nog veel meer, dus wees creatief: wat herken jij bij jezelf? Welke act of acts voer jij op? Hoe zou jij je act noemen als hij niet in het lijstje staat? Deel dit daarna ook eens met mensen die je goed kennen, herkennen zij een act bij jou?Belangrijk is dat je jezelf niet veroordeelt om het hebben van je act, die is ooit nodig geweest, je hebt je act niet voor niets ontwikkeld. Het is echter waarschijnlijk dat de situatie waarin je je act nodig had nu helemaal niet meer speelt en dat je act dus nu ook niet meer nodig is. Maar je act is nu zo sterk geworden, je bent er zo goed in geworden dat het je tweede, of zelfs eerste natuur is geworden. Je act brengt je ook veel, bijvoorbeeld erkenning, bewondering en aandacht. En hier kun je eigenlijk niet meer zonder. Je act heeft je eraan verslaafd gemaakt. Je kunt niet meer zonder je act, dat lijkt althans zo.Dat klinkt dramatisch en dat is het eigenlijk ook. Want ik ben ervan overtuigd dat wie je echt bent, dus zonder je act, je energieker, vrijer, gelukkiger, kalmer en meer in balans maakt. Zodat je je beter voelt en beter kunt functioneren in welke situatie dan ook. Dus waarom zou je je act behouden? Terwijl die misschien op dit moment in je leven helemaal geen functie meer heeft? En je eigenlijk zelfs in de weg zit want het kost je energie. Ik adviseer je om je act(s) van je af te schudden. En dat is gemakkelijker dan je denkt, nu je je er bewust van bent. En je krijgt er nog wat extra tips voor als je verder leest.De trucjes van je ego


Als je niets doet overwint je ego met je act(s) het, want die is door de jaren heen sterk geworden. En je bent misschien gaan geloven dat je geen aandacht, erkenning, bewondering, vrienden, werk en andere voor jou belangrijke dingen kunt hebben zonder je zonder je act. Die macht wil je ego niet kwijt en het zal er dan ook alles aan doen om je je acts te blijven uitvoeren, zelfs als jij dat niet wilt.


Je ego heeft daar trucjes voor en die zal ik hieronder bespreken. Zo kun jij die trucjes leren herkennen en er iets tegen doen om meer jezelf te zijn. En bedenk: je ego is een deel van jezelf, dus het is logisch als je hier dingen van herkent.


1. Controleren en domineren: je ego wil jou en de situaties waarin je je begeeft controleren en heeft moeite om deze controle los te laten. Je ego bereikt die controle door situaties of personen te domineren.


2. Gelijk hebben en superieur voelen: je ego wil superieur zijn aan alles en iedereen. Je ego heeft gelijk en de ander heeft per definitie altijd ongelijk. Je ego vindt dat de ander altijd eerst moet toegeven.


3. Veroordelen en in hokjes plaatsen: je ego plaatst andere personen in hokjes. Je ego veroordeelt het gedrag van andere mensen. Je ego heeft moeite om iets op een andere manier te zien.


4. Slachtoffer zijn en de schuld geven: je ego geeft anderen de schuld als oorzaak van dat het bestaat. Je ego neemt nooit zelf verantwoordelijkheid voor de situatie en zal nooit kijken naar het eigen aandeel. Het ego stelt zich op als slachtoffer en wijst naar anderen als oorzaak van vervelende situaties.


5. Bang zijn om afgewezen te worden en de waarheid verhullen: Je ego is niet in staat om neutraal en zonder mening te zijn. Je ego zal niet de waarheid vertellen en vertoont achterbaks gedrag. Je ego is bang om afgewezen te worden en kan daarom moeilijk nee zeggen.


6. Moeite met verandering en uitvoerig rechtvaardigen: je ego is heel goed in het rechtvaardigen van zichzelf door middel van uitvoerige verhalen. Je ego heeft moeite met verandering.

Ik hoop dat je bovenstaande trucjes niet goed vindt. Dat is een goed teken, want dan kijk je naar je ego als iets buiten jezelf. Daarom hoef je je ook niet schuldig te voelen over je ego of jezelf te veroordelen als je iets van bovenstaande trucjes bij jezelf herkent. Ooit had je je ego en de gedragingen en acts die daarbij horen hard nodig om te overleven. Nu hoeft dat niet meer.


Je echte zelf is er al en is mogelijk een beetje verstopt geraakt door je dominante ego. Maar je echte zelf is precies goed in alle situaties die je tegenkomt. Je echte zelf speelt geen spelletjes, heeft geen trucjes en doet zich niet anders voor dan jij bent. Als je je energieker, rustiger, vrijer en meer in balans wil voelen is het belangrijk om uit de greep van je ego en je acts te komen en je bewust te worden van je ware zelf.Hoe laat je je ego los?


De eerste stap heb je al genomen: je bent je doordat je deze blog leest en de oefeningen die erin staan gedaan hebt al een stuk meer bewust van je ego en je acts en welke trucjes je ego met je speelt. Let dus op wanneer je ego en je acts spreken en welke van bovenstaande trucjes je herkent. Registreer dit en veroordeel jezelf niet, voel je niet schuldig. Bedenk dat dit vanzelf gemakkelijker wordt en dat je die trucjes echt te slim af bent. Hou daarom vol je steeds bewust te zijn van je ego, liefst op het moment zelf. Je kunt dit trainen door het te doen en je zult merken dat je bewustzijn groter wordt en dat je je acts en ego steeds vaker op het moment zelf herkent. En dat je ego en acts zwakker worden en je echte zelf sterker.Ga tegelijkertijd op zoek naar je echte zelf. Bedenk dat je precies goed bent zoals je bent. Vertrouw erop dat je goed genoeg bent en je mag gedragen zoals je zelf bent. Op dit moment heb je je ego niet meer nodig, je kunt gemakkelijk zonder. Wees je bewust van jezelf: wat zou je eigenlijke zelf willen doen? Doe dat in plaats van je act op te voeren. Stop met het gedragen zoals je ego je voorschrijft en wees jezelf. Ook dit lijkt misschien in het begin moeilijk en je zult misschien bang zijn om je ego los te laten, maar ik garandeer je dat oefening en vertrouwen op je echte zelf hierbij helpen.


Je zult merken dat je je ego steeds vaker los laat en je steeds meer gedraagt zoals je echt bent. Je ego en acts worden kleiner en verdwijnen. Je verspilt hierdoor minder energie waardoor je je beter gaat voelen, rustiger, kalmer en vrijer. Je zult merken dat je omgeving positief op je echte zelf reageert. Je merkt ook dat je beter gaat functioneren in al je levensgebieden. Je hoeft je energie immers niet meer te verdoen door het in stand houden van je ego.

Uiteindelijk ben je gewoon altijd jezelf en weet je dat je precies goed bent. En dat wens ik je toe!

[1] Met dank aan: Creative Consciousness master 1

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2018 Gertine Fornerod CreatieCoach -  Foto's: 3Jet Fotografie - Technische ondersteuning website: Timarketing - Ontwerp logo: Gendi Design