top of page

Je voornemen ECHT uitvoeren


Je hebt je iets voorgenomen wat je echt belangrijk vindt, bijvoorbeeld: jezelf meer laten horen in teamvergaderingen, contact leggen met iemand uit je netwerk om informatie in te winnen over een bepaalde functie, je inschrijven bij de sportschool, een gesprek aangaan over wat je dwars zit met je leidinggevende of collega of een aantal keer per week mediteren of sporten.

Nu, een paar weken later, blijkt dat je het niet gedaan hebt, je hebt je voornemen niet uitgevoerd, je bent er niet toe gekomen het te doen. Je hebt daar goede redenen voor: het was zo’n drukke tijd op het werk, je bent er niet aan toegekomen, net toen je het doen wilde kwam er iets tussen, de tijd ontbreekt je, enzovoort. Je baalt er wel van want nu is het weer niet gelukt. Je voelt je er niet goed over, en je vindt jezelf stiekem maar een zwakkeling. Zoveel tijd kost het toch allemaal niet?


Herkenbaar?


Hoe kan je jezelf ondersteunen je voornemens wel uit te voeren, zodat je de doelen die je belangrijk vindt behaalt? Die doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: uitzoeken wat voor stap in je werkzame leven je kunt nemen, meer relaxed, gezonder en fitter worden, invloed hebben op zaken in je werksituatie. Belangrijke zaken! Wat kun je zelf doen om voor jou belangrijke doelen te behalen door je voornemens uit te voeren?

Het is vaak niet zo moeilijk om tijdens een kopje thee met een vriendin of tijdens een coachgesprek voornemens te formuleren, maar als het op uitvoeren aankomt is de situatie altijd anders. Je zit niet relaxed met die vriendin (of coach) aan tafel. De context is anders, er spelen allerlei zaken mee die in de weg kunnen zitten van het uitvoeren van je voornemen.



Hulp bij de uitvoering


Gelukkig kun je bij het formuleren van je voornemens al veel doen waardoor de kans groot wordt dat je je voornemens ook inderdaad uitvoert. Punten die in elk geval meespelen bij het wel of niet uitvoeren van je voornemens zijn:


1. Weten waar je het voor doet.

2. Het voornemen raakt, inspireert en motiveert je. Je voelt energie om het uit te voeren.

3. Je formuleert concrete en duidelijke voornemens.

4. Je formuleert voornemens die voor jou uitvoerbaar zijn, die realistisch voor jou zijn.

5. Je bedenkt een “stok achter de deur”, een hulpmiddel dat maakt dat jij je voornemen echt gaat uitvoeren.

6. Je committeren aan je voornemen.


Voorbeeld

Ik kom even terug op een voorbeeld van het begin van dit stukje: stel je neemt je voor om contact op te nemen met iemand uit je netwerk om informatie in te winnen over een bepaalde functie die je interesse heeft. Laten we eens kijken naar bovenstaande punten.


1. Weten waar je het voor doet. Hoe scherper je dit voor ogen hebt, hoe gemakkelijker je je voornemen uitvoert. Als je weet dat dit voornemen helpt bij het behalen van je doel, bijvoorbeeld een interessantere baan vinden, dan besef je beter dat het belangrijk is dat je het uitvoert. De informatie die je erdoor verkrijgt kan je helpen om te besluiten om wel of niet op zo’n functie te solliciteren. Dit besef geeft je de motivatie om je voornemen uit te voeren.


2. Raken, inspireren en motiveren. Dit kun je bij jezelf nagaan: wordt je geraakt, geïnspireerd en gemotiveerd door het voornemen? Als je dat gedaan hebt kun je nagaan of je inderdaad energie voelt om met het voornemen aan de slag te gaan.



3. Concreet en duidelijk. Hoe concreter, specifieker en duidelijker je je voornemen formuleert, hoe gemakkelijker je het uit kan voeren. Ga bij elk voornemen wat je maakt na: kun je je voornemen nog verder concretiseren? Bijvoorbeeld in plaats van “ik ga contact opnemen met iemand uit mijn netwerk” “ik ga twee personen uit mijn LinkedIn netwerk opzoeken die deze functie al uitvoeren en stel ze de volgende vragen….”. Het voornemen zet jou dan veel meer aan tot actie. Je weet bijvoorbeeld meteen al dat je een vragenlijstje zult moeten maken.


4. Uitvoerbaar en realistisch. Hoe realistischer je voornemen, hoe groter de kans dat jij het uitvoert. Jij kent jouw situatie het beste. Ga bij elk voornemen dat je maakt na: is het mogelijk dat je dit voornemen uitvoeren? Is het niet te moeilijk (te uitdagend) of te gemakkelijk (weinig uitdagend)? Vuistregel: voor je gevoel moet je voornemen 20% buiten je macht liggen. Past dit voornemen in je agenda? Zo niet, bijvoorbeeld omdat je een hele drukke tijd hebt, overweeg dan wat je kunt doen om het toch uit te voeren. Je kunt het in kleinere stappen doen, niet in één keer maar in een aantal keer of je spreid de uitvoering uit in een aantal dagen of weken. Formuleer je voornemen dan in (meerdere) kleinere stappen met een tijdsplanning erbij, wanneer ga je het uitvoeren?


5. Stok achter de deur. Een stok achter de deur kan je net dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt om je voornemen uit te voeren. Je kent jezelf het beste. Ga na wat jou zal helpen je voornemen uit te voeren. Voor de één helpt het dat een goede vriendin of familielid weet wat je voornemen is. De ander vraagt iemand hem of haar eraan te herinneren of eraan te houden. Voor weer een ander helpt het om het voornemen ergens te noteren op een zichtbare plek of een beeld te gebruiken dat hen eraan herinnert. Bedenk iets waarvan je weet dat het jou zal helpen.


6. Committeer je. Als je je voornemen duidelijk, concreet, tijdgebonden en realistisch hebt geformuleerd, committeer je je er dan expliciet aan. Zeg dat tegen jezelf. Dit is een heel krachtig (volgens sommige onderzoekers het krachtigste) hulpmiddel voor jou om je aan je voornemen te houden.


Als je voornemen niet aan bovenstaande punten voldoet, herformuleer het dan, net zolang tot het er wel aan voldoet. Neem er dus even de tijd en aandacht voor. Beter nu investeren dan dat je er later van baalt dat je het (weer) niet gedaan hebt. Dat kost veel meer (en ook negatieve) energie!


Overmacht of noodgeval


Natuurlijk is het altijd mogelijk dat er iets geheel onverwachts gebeurt waar je echt niets aan kunt doen. Dan is er sprake van overmacht of een noodgeval. Het gaat dan om iets onverwachts dat echt heel belangrijk is, belangrijker dan je commitment om je voornemen uit te voeren. Om je voornemen daaraan niet helemaal ten onder te laten gaan kun je dan het volgende doen:


1. Beslis & erken. Bepaal en of het inderdaad een geval van overmacht of een noodgeval is. Zet je voornemen niet zomaar opzij. Besluit en erken dit voor jezelf, er is niets aan te doen. Dit voorkomt twijfel en halve of geen goede beslissingen.


2. Plan & informeer. Bepaal wanneer je je voornemen dan kunt uitvoeren en schuif het uitvoeren van je voornemen door in je agenda. Eventuele betrokken mensen laat je dit weten.


3. Committeer je weer aan het voornemen en je nieuwe planning. Sla dit niet over, want dan ontneem je jezelf één van de krachtigste hulpmiddelen die je tot je beschikking staan bij het uitvoeren van je voornemen.



Aan de slag


Nu daag ik je uit om een voornemen te formuleren en bovenstaande punten langs te lopen. Formuleer en herformuleer je voornemen en committeer je eraan.


Post je voornemen bij de comments. Dat kan ook een ondersteuning zijn in het uitvoeren van je voornemen!


Houd in gedachten: hoe groter de kans is dat je je voornemen uitvoert, hoe sneller je je doelen behaalt!



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page