top of page

Je eigen kompas bij keuzes


Coachklanten vinden het soms moeilijk om te kiezen wat hun volgende stap is in hun studie of loopbaan. Zij studeren aan een universiteit, mbo/aoc of hogeschool en gedurende de studie blijken er zoveel mogelijkheden te zijn: welke afstudeerrichting, waar stage lopen, welke specialisatie, werken of doorstuderen, waar werken na afstuderen. Of zij werken ergens een tijdje en twijfelen: zit ik wel op mijn plek hier? Kom ik ergens anders misschien beter tot mijn recht? Wat is mijn volgende stap binnen of buiten de organisatie?


Laatst coachte ik weer iemand met die vraag. Ze vertelde dat ze, elke keer als ze een stapje in een bepaalde richting zette, weer ging twijfelen. Hierdoor kwam ze niet verder, ze bleef in cirkeltjes ronddraaien. Natuurlijk praatte ze er over met mensen in haar omgeving en die hadden stuk voor stuk hele goede adviezen voor haar waar ze zelf soms helemaal nog niet aan had gedacht. Dat vond ze heel aardig maar het hielp haar niet vooruit want daardoor kwamen er alleen nog maar meer keuzemogelijkheden bij. Ze werd er wanhopig van.


Wat als jij je eigen kompas bent?


Stel je je dat eens voor: je bent je eigen kompas, dat je dus altijd bij je hebt. In de wereld kunnen nog zoveel keuzes zijn, maar er is maar één jij. Als jij weet wie je bent dan weet je waar je heen wilt gaan, dan twijfel je niet en zet je stappen in de voor jou goede richting. Zo kom je verder en ben je niet bang om na je keuze spijt te hebben en stop je met twijfelen.


Hoe wordt je je eigen kompas?


Door jezelf goed te kennen en te accepteren en jezelf te waarderen om wie je bent. Dat is misschien gemakkelijker gedaan voor sommigen en daarom geef ik hier wat tips en oefeningen waardoor je jezelf beter gaat kennen en zo je eigen kompas wordt.


Het belangrijkste is dat je bezig bent met het onderzoeken wie jij bent en welke mogelijkheden jij hebt, zodat je een betere match kunt maken tussen die twee. Je kunt dit onderzoek alleen doen maar het werkt ook goed als je het doet met anderen. Kies daarbij iemand uit die je vertrouwt, een studiegenoot, collega, familielid, vriend.


Bepaal eerst over welk van onderstaande (vetgedrukte) onderwerpen je het meest onzeker bent op dit moment en start daar je onderzoek mee. Als je daar voor jouw gevoel voldoende bij hebt stilgestaan ga je naar een ander onderwerp. Er is geen bepaalde volgorde en je mag gerust later weer bij hetzelfde onderwerp terugkomen.


  • Wie ben ik? Het onderzoek naar wie jij bent kun je in twee onderwerpen splitsen:


  • Wat wil ik?

o Ga bij jezelf na waar je je goed bij voelt: wat is je passie, wat vind je echt belangrijk in het leven? Wat zijn je waardes? Waarvoor ben jij op aarde? Wat wil je echt? Waar wordt je blij van? Denk daarbij echt alleen vanuit jezelf en houd geen rekening met wat anderen er misschien van kunnen vinden.


  • Wat kan ik?

o Waar ben je goed in?

o Waar ben je trots op?

o Wat vinden anderen jouw sterke punten? (En vraag gerust eens rond om op ideeën te komen.)


  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

o Als je weet wie je bent en wat je kunt, waar kan je dan doen wat je wilt en wat je kunt?

o Denk hierbij aan werk, vrijwilligerswerk, hobby, studie, etc.


  • Wie kan mij helpen? Onderzoek je netwerk en zet je netwerk in. Bij welk onderwerp en van wie heb je hulp bij nodig?

o Wie kan jou helpen bij het ontdekken waar je je goed bij voelt?

o Wie kan jou helpen bij het ontdekken waar je goed in bent?

o Wie kan jou helpen bij het ontdekken wat je mogelijkheden zijn?


  • Acties

Eindig elk van bovenstaande onderzoekjes met een actie voordat je naar een ander onderwerp over gaat. Vraag jezelf dan af: wat kan ik op korte termijn (als het kan morgen) doen? Maak je voornemen zo concreet mogelijk en bedenk erbij wanneer je het gaan doen, met wie en met welk resultaat je tevreden bent.


Formuleer concreet en actief, dus: “Ik bel morgen deze persoon op om haar te vragen of zij mij wil helpen bij het maken van een LinkedIn pagina.” Dat is veel sterker dan bijvoorbeeld: “Ik ga mijn contacten wel eens vragen over LinkedIn”.


Committeer je dan aan je acties en zorg ervoor dat je ze blijft herinneren (bijvoorbeeld: zet ze in je agenda, hang ze op je spiegel, zet ze in je telefoon, vraag iemand je te helpen herinneren, etc.).

Als je zo een tijdje bezig bent en je doet wat je je voornam te doen, ga je jezelf beter kennen (wat je wilt en wat je kunt) en weet je beter wat mogelijkheden zijn die bij jou passen. Je zult merken dat er mogelijkheden afvallen die niet bij je passen en dat maakt het gemakkelijker om je keuze te maken. Bovendien gebruik en versterk je je netwerk op een positieve manier,


Op een gegeven moment zul je merken dat kiezen je gemakkelijker afgaat: je weet wat je wilt en wat je niet wilt en je gaat op je doel af. Je hoeft niet te twijfelen, je weet dat het goed zit. Je bent je eigen kompas geworden!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page