top of page

Je belemmerende gedachten de baas


Je gedachten zijn heel bepalend voor hoe je je voelt. Als je een moeilijk klus moet doen en je denkt: ‘dit gaat mij niet lukken’ dan ga je er steeds meer tegenop zien, ga je uitstellen, voel je je schuldig, falend, wanhopig, vul maar in. Grote kans dat het dan ook niet gaat lukken. Als je daarentegen de gedachte hebt: ‘dit gaat mij lukken’, dan voel je je sterker, ga je ervoor, voel je steeds beter, bekwaam, alert, vrolijk, etc. Grote kans dat het je dan wel gaat lukken.


Je kunt je gedachten altijd veranderen als je dit wilt. Dit gaat misschien niet altijd gemakkelijk of vanzelf. Je moet je er actief voor inzetten en het kost je wellicht enige moeite, maar dan heb je ook goed resultaat!


Ik merk aan mijn coachklanten dat als zij leren meer grip op hun belemmerende gedachten te krijgen, zij zich veel beter voelen en ook veel beter functioneren in werk en privé. Dat gun ik iedereen wel en daarom wil ik in deze blog een paar handvatten geven: hoe verander je je gedachten van negatief naar positief, van “nee” naar “ja”, van (zoals in bovenstaand voorbeeld) “ik kan het niet” naar “ik kan het wel”?


Van belemmerende naar stimulerende gedachten


Als je iets voor elkaar wilt krijgen en het lukt steeds maar niet, werkt het het beste als je begint met het ontdekken waar het aan ligt. Betrek daar ook bij dat er belemmerende gedachten in het spel kunnen zijn. Als dat zo is, is het goed er achter te komen welke dat dan zijn en hoe deze voor jou (tegen)werken: Welke belemmerende gedachten heb je vaker? In welke situaties? Is er een patroon herkenbaar? Op deze manier vergroot je je bewustzijn op het gebied van gedachten die je belemmeren.


Ook is het zo dat je deze belemmerende gedachten niet zomaar verzint, ze komen ergens vandaan. Inzicht hierin kan sommige mensen ook helpen er meer begrip voor te hebben, waardoor je jezelf er niet door gaat veroordelen. Het kan hierdoor gemakkelijker worden om deze negatieve, belemmerende gedachten los te laten en te vervangen door meer positieve, voor jou stimulerende gedachten. Hierdoor ontstaat in veel gevallen ruimte om te iets aan te pakken waar je dit eerder niet deed, om vooruit te komen en je doelen te behalen.


Hoe doe je dit?


Hieronder vind je handvatten en tips in de vorm van vijf oefeningen om je belemmerende gedachten op te sporen en te vervangen door stimulerende gedachten. De oefeningen hieronder beginnen eenvoudig en bouwen op in moeilijkheid. Je kunt daardoor zelf bepalen welke oefeningen je het meest aanspreken en de oefeningen doen die jou verder brengen. Dit zal voor iedereen anders zijn. Het kan ook prettig zijn om een bepaalde oefening een tijdje te doen voordat je doorgaat naar een andere.


Oefeningen


1. Maak een lijstje van belemmerende en stimulerende gedachten die jij wel eens hebt. Wat valt je op?


2. Zijn er belemmerende gedachten die je vaak hebt? In welke situaties vooral? Wat valt je op? Zijn er patronen te ontdekken?


3. Houd een korte periode bij welke gedachten er door je heen gaan. Het beste doe je dit in een situatie die je (een beetje) lastig vindt. Noteer alle gedachtes ter plekke zoals ze bij je opkomen of, als dat niet lukt, noteer ze direct na afloop van de situatie. Orden daarna deze gedachten in voor jou belemmerende of stimulerende gedachten. Wat valt je op?


4. Voor de situatie uit oefening 3 of in een nieuwe situatie: maak een lijstje met je belemmerende gedachten tijdens of over deze situatie en pik de voor jou meest opvallende / belangrijkste / krachtigste gedachte eruit. Zet er een voor jou positieve / stimulerende gedachte tegenover. Bijvoorbeeld (zoals in het voorbeeld hierboven): de belemmerende / negatieve gedachte is: “ik kan het niet”, de positieve / stimulerende gedachte is bv: “ik kan het wel”.6. Deze oefening kun je na oefening 5 doen als het je niet goed lukt om je belemmerende gedachte los te laten. Je kunt hem ook in een nieuwe situatie doen waar je je niet goed bij voelt, nadat je je negatieve / belemmerende gedachte(n) hebt geïdentificeerd waarvan je het moeilijk vindt om deze los te laten. Kun je iets bedenken wat je nodig hebt (hoe klein ook) om je belemmerende gedachte(n) los te laten? Doe een brainstorm, noteer zoveel mogelijk, selecteer nog niet, dus niets is te gek. Als je lijstje compleet is, selecteer de dingen waar je zelf invloed op hebt en selecteer een haalbare actie die je zelf kan doen. Maak deze actie concreet en voer uit. Wat merk je daarna op bij jezelf? Lukt het je nu om de belemmerende gedachte los te laten?


Het is niet erg als een bepaalde oefening de eerste keer / keren niet lukt. Merk dit op, oordeel niet over jezelf en herhaal de oefening of doe een andere en kom er later op terug. Je zult merken dat het steeds gemakkelijker afgaat.


Je zult zien dat je door deze oefeningen je meer bewust wordt van je belemmerende gedachten. Zo krijg je er meer grip op en kunt ze vervangen of omzetten in voor jou positieve / stimulerende gedachten. Je zult je beter voelen in situaties waar je je eerder slecht of ongemakkelijk voelde.


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page