top of page

Je hebt alle tijd


Veel van mijn coachklanten hebben een druk leven: gezin, kinderen, zorgtaken, werk, studie en sommigen combineren meerdere van deze taken. Zij komen moe in de coaching en vertellen dat als iemand hen iets vraagt, zij er geen tijd voor te kunnen vinden.


Soms gaat het dan bijvoorbeeld om een vraag van een collega of leidinggevende om iets extra’s te doen op het werk, iemand uit de omgeving die extra aandacht vraagt, iets wat afgemaakt moet worden in huis en zo zijn er nog legio voorbeelden. Ook zijn er dingen waar zij steeds maar niet aan toekomen voor zichzelf: een hobby, een gezellig bezoekje aan vrienden of familie, het lezen van een boek, het gewoon niks doen om uit te rusten. Zo zijn er nog legio voorbeelden, je herkent ze vast (ik wel!).


Zij weten het zeker: ze hebben nergens meer tijd voor en alles is teveel. En zij zeggen dit ook tegen hun omgeving. Maar in plaats van dat ze zich daar goed over voelen (zij hebben immers hun grens aangegeven) voelen zij zich er niet prettig bij. Er knaagt toch steeds wat, ze voelen zich bijvoorbeeld schuldig, nalatig of tekort schieten. Deze gevoelens kosten ook weer energie en voor zij het weten draaien zij in een cirkeltje rond en komen niet verder.


Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, waar je over kunt lezen in mijn blogs over focus en het aangeven van je grenzen. In deze blog kies ik voor een andere benadering.


Wat helpt?

Als je je herkent in bovenstaande voorbeelden helpt het niet om bij alles wat op je af komt de overtuiging te hebben dat je er geen tijd voor hebt. Want of dat nou waar is of niet, het zal kloppen. Je maakt als het ware je eigen overtuiging waar.


Het helpt wel als je je bewust wordt van jouw overtuigingen en dan na te gaan: kloppen die wel? Of niet? Het helpt ook als je je meer bewust wordt van wat jij belangrijk vindt in jouw huidige situatie: waar wil jij op dit moment jouw tijd aan besteden? Je kunt dan beter bepalen wat je wel en wat je niet gaat doen in plaats van alles op één hoop te gooien, nergens meer tijd voor te hebben en overal ‘nee’ op te zeggen. En je vervolgens schuldig te voelen.


Hieronder vind je een aantal oefeningen die je kunt doen om je beter bewust te worden van jouw situatie, wat belangrijk is voor jou en waar je je tijd aan wilt besteden. Ook ga je door deze oefeningen je overtuigingen kritisch onder de loep nemen om betere keuzes te maken wat (wel of niet) te doen.


Oefening: Wat als …….


Deze oefening maakt je meer bewust van jouw situatie en om bewuste keuzes te maken over wat belangrijk is voor jou om je tijd aan te besteden.


1. Stel jezelf de vraag: wat als jij alle tijd hebt? Wat zou jij dan doen? Laat je niet remmen door allerlei beperkende gedachten (“ja maar”) of voorwaarden buiten jezelf (“als mijn baas nou eens zou zorgen voor….”). Noteer alles wat jij zou doen als je alle tijd zou hebben.


2. Kijk naar de lijst die je gemaakt hebt. Zie je daar een patroon in? Of een thema? Wat vind jij kennelijk het belangrijkste om je tijd aan te besteden? Wat wil je zelf? Waar krijg je energie van?


3. Kijk naar wat je op dit moment doet. Waar leg jij je prioriteiten? Vergelijk dit met je wensenlijstje: waar vind je overeenkomsten? Waar verschillen? Wat doet deze vergelijking met jou? Wat denk en voel je erbij?



4. Is er iets dat je wilt veranderen of doen aan de hand van deze oefening? Zo ja, wat dan? Zet deze dingen op een rijtje.


5. Kies 1 verandering uit en formuleer een actie. Formuleer deze actief en concreet, dus zet er ook bij wanneer je het gaat doen.


Je kunt een actie eenmalig doen of meerdere keren, net wat passend is en jou verder helpt je doel te bereiken. Is je doel behaald, pik een andere actie uit je lijstje en voer deze uit. Kijk na een tijdje of je anders tegen het fenomeen “ik heb geen tijd” aankijkt, en of je je anders voelt en waardoor. Noteer dit ook.


Oefening: Waar heb je geen tijd voor?


Deze oefening kun je doen om jouw uitspraak “daar heb ik geen tijd voor” eens aan een kritisch onderzoekje te onderwerpen.


1. Wees je bewust van je uitspraak “daar heb ik geen tijd voor” en schrijf meteen op waar je geen tijd voor hebt. Doe dit een tijdje (als je het vaak zegt is misschien 1 dag al genoeg;) en kijk aan het eind van deze tijd eens naar je lijst: wat valt je hierin op? Wat betekent deze lijst voor jou? Zit hier een patroon in? Een thema? Zij het steeds dezelfde dingen waar je geen tijd voor hebt? Is het steeds op een bepaald moment op een dag?


2. Is er iets wat je naar aanleiding van deze oefening wil doen of veranderen? Maak ook hier een concrete actie van die je ook uitvoert en ga na wat het resultaat van je actie is.


Oefening: Wat kan je doen in 1 minuut?


Met deze oefening doe je een reality check op jouw overtuigingen over waar je hoeveel tijd aan besteedt.


Time de volgende activiteiten:


1. Hoe lang duurt het je om 1 A4tje tekst te lezen?

2. Lees een stuk tekst op normaal spreektempo hardop voor. Zet je timer: wat kan je zeggen in 1 minuut?


3. Kies een concrete klus die je moet doen en niet leuk vindt (bv een stuk tekst dat je door moet lezen voor je werk, de wc schoonmaken, boodschappen doen, een stuk schrijven, iets opruimen, etc). Schat in hoe lang je er over doet en schrijf deze ingeschatte tijd op. Voer dan de klus dan uit en time de tijd die het je kost. Is er verschil met wat je inschatting was?


4. Welke conclusies trek je na bovenstaande activiteiten gedaan te hebben? Zijn er concrete acties die je je voorneemt te doen?

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page