top of page

Positief zijn als medicijn

Coachklanten komen bij mij in coaching omdat ze ergens last van hebben, iets in hun (werk- of privé)leven gaat niet zoals gewenst, er gaat iets niet goed. Logisch dat zij zich dan richten op wat er niet goed gaat.


Velen zijn dan ook verrast als ik vragen stel over wat er wél kan, wat wél goed gaat, wat iemands kracht en sterke punten zijn. Het effect van die vragen is dat je je gedachten op het positieve richt in plaats van op het negatieve en dat helpt iemand vooruit.


In een cursus Positieve psychologie die ik een aantal jaren geleden volgde bij Frederike Bannink[1] en een conferentie over positieve psychologie die ik daarna bezocht deed ik verschillende inzichten op die ik vandaag de dag nog steeds toepas in mijn coachpraktijk. Omdat verschillende coachklanten mij vertellen hoe waardevol dit voor hun is geweest, wil ik hier meer mensen van laten meeprofiteren. Ik geef hieronder wat simpele oefeningen die je heel gemakkelijk elke dag kunt doen en waarvan bewezen is dat ze helpen om je beter te voelen en beter bestand te zijn tegen tegenslagen.


Invloed van positieve gedachten en gevoelens

Denk maar eens na hoe positieve of negatieve gedachten jou beïnvloeden. Neem het nieuws: veelal zien we daar negatieve gebeurtenissen langskomen. Wist je dat de invloed van een paar minuten negatieve beelden op tv bekijken nog maanden meetbaar aanwezig is? Gelukkig is de invloed van positieve gedachten net zo groot. Het is meetbaar dat je als je je meer bewust bent van je positieve gedachten en gevoelens, je je ook daadwerkelijk beter voelt en beter functioneert in het leven: je bent dan beter bestand tegen tegenslag, je herstelt sneller van stress en je hebt meer veerkracht bij tegenslagen.


Positieve gedachten en gevoelens hebben is misschien niet iets wat je altijd gemakkelijk afgaat, zeker als er dingen in je werk privé niet goed gaat of je niet lekker in je vel zit. Gelukkig kun je jezelf er wel in trainen, zodat je er steeds beter in wordt.


Hier zijn een paar korte en gemakkelijke oefeningen die je trainen je meer bewust te zijn van het positieve in je leven, zodat je meer blijvende positieve gedachtes en gevoelens ontwikkelt. Je kunt er dagelijks een of meerdere van doen.


Oefeningen voor meer positiviteit


1. Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op die je gedaan hebt die goed voor je zijn. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals: op tijd pauze genomen, een lekker ontbijtje voor jezelf klaargemaakt, buiten gewandeld in de pauze, een vriendin een aardig appje gestuurd, een mooie film gezien, je bent voor jezelf opgekomen in een overleg met je collega, etc.

2. Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op die je hebt gedaan en die bijdragen aan een betere wereld. Ook hier hoef je niet te groot denken: je kunt iemand hebben geholpen op straat, je hebt geluisterd toen iemand een verhaal aan je vertelde dat hem of haar erg bezig hield, je hebt vegetarisch gegeten, een lekker maaltje gekookt voor een vriend, iemand opgevrolijkt door een leuk verhaal, iemands rommel opgeruimd omdat hij/zij het te druk had, een vervelend werkje gedaan voor iemand, gedoneerd voor een goed doel, etc.


3. Schrijf tien dingen op waar je dankbaar voor bent. Denk aan: iemand heeft iets aardigs tegen je gezegd, een complimentje dat je kreeg, een lekker maaltje dat je at met vrienden, een gezellig gesprekje wat je hield met de buurvrouw, het hebben van een goede vriend(in), iemand uit je omgeving die er voor je was toen je het even moeilijk had, het hebben van een goede gezondheid, het hebben van schone lucht om in te ademen of schoon water om te drinken, iedere dag te eten hebben, de mogelijkheid die je kinderen hebben om naar school te gaan of te studeren, etc.

4. Doe vandaag drie aardige dingen voor iemand anders. Niet om bedankt te worden maar gewoon omdat het leuk is om te doen.


5. Schrijf aan het eind van de dag iets op waar je trots op bent. Denk aan zowel grotere als kleinere zaken, bijvoorbeeld: je heb je werk afgekregen, je hebt iemand geholpen, je hebt geluisterd zonder je eigen verhaal te vertellen, je hebt vier km hardgelopen, je hebt niet gesnoept, je hebt iets moois gemaakt, je bent toegelaten tot een opleiding, je bent ergens voor geslaagd, etc.


6. Denk aan een leuke gebeurtenis of herinnering uit je jeugd. Denk daar een poosje over na en stel je zo precies mogelijk voor hoe dat was: hoe waren de kleuren, geuren, hoe zag het er precies uit, wie waren er bij, wat werd gezegd, hoe voelde jij je, wat dacht je, etc.


7. Let de komende week eens goed op alles wat goed gaat in je leven, of dat nou iets op je werk is of in je privésituatie. Focus je op je eigen aandeel hierin: wat doe jij waardoor dit goed gaat? Schrijf dit elke dag op.

Doe een periode (bijvoorbeeld een maand) dagelijks een paar van bovenstaande oefeningen. Kies er een paar uit die je aanspreken en besteed er elke dag even tijd aan om notities te maken. Het is leuk om dit in een apart notitieboekje te doen, dan houd je alles bij elkaar.


Als de periode voorbij is, kijk dan terug naar wat je hebt genoteerd en reflecteer erop: wat vind je van de resultaten van de oefeningen? Wat doet dit jou? Wat betekent het voor je? Welke gedachten en gevoelens krijg je erdoor? Welke conclusies trek je? Welke dingen neem je je voor te doen of te laten? Noteer dit ook.


Net als elke training is het goed om niet te snel op te geven. Ga vooral door met de oefeningen. Doe er steeds dagelijks enkele, noteer de resultaten en kijk na bv een maand terug op de resultaten. Je zult merken dat je je er veel beter door gaat voelen en ook beter functioneert in je werk- of privésituatie.

[1] Frederike Bannink (2013), Positieve psychologie in de praktijk, Hogrefe Uitgevers Amsterdam.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page