top of page

Creëer je leven, begin met een vraag

Bijgewerkt op: 17 dec. 2020


Als je iets wilt bereiken is het vaak het meest lastige om in beweging te komen en de eerste stap te zetten.


Er kan nog van alles in de weg zitten tussen waar je nu bent en het doel dat je wilt bereiken.
Bijvoorbeeld:

  • Je wilt wel samenwerken maar je bent nog steeds heel erg teleurgesteld, boos of verdrietig door iets wat iemand in je nabijheid je misschien lange geleden heeft aangedaan.

  • Je wilt een klus afmaken maar je voelt je slecht door iets wat gebeurd is in je omgeving waar je geen invloed op hebt.

  • Je wilt aan het werk maar dat lukt niet omdat er iets met jou of iemand dicht bij je aan de hand waar je geen invloed op hebt en waardoor je je zorgen maakt.

  • Je wilt deze vergadering wel voorzitten maar je voelt je onzeker van jezelf door een ervaring in het verleden.

  • ……

Misschien herken je je in deze voorbeelden of heb je een eigen voorbeeld?


Je hebt door bepaalde ervaringen in het hier en nu of in het verleden negatieve gevoelens en je ervaart dat deze gevoelens je in de weg zitten. Je reageert bijvoorbeeld vanuit teleurstelling, boosheid, verdriet of onzekerheid op situaties of op mensen om je heen. En dat heeft negatieve invloed op je contact met anderen. Of je merkt dat je niet verder komt, je wilt wel van alles maar het lukt je niet.


Kortom, je weet wat je in de weg zit en je wilt niets liever dan da dit weg is, maar het lukt je niet. “Als ik maar niet zo boos, verdrietig, teleurgesteld was dan ….. “. Je draait in kringetjes rond en hebt vaak het gevoel stil te staan.


Als je dit herkent, lees dan verder!

Stel een vraag om in beweging te komen


Gelukkig kan je iets doen om je beter te voelen. Je kunt jezelf ondersteunen om in beweging te komen en stappen (of stapjes) te zetten naar je doel. En dit doe je door vragen aan jezelf te stellen.


Met deze vragen help je jezelf om je doel te bereiken, om leven te creëren zoals jij dat wilt, daarom noem ik dit soort vragen “creatievragen”[1]


Een creatievraag begint bijvoorbeeld met: “Wie ben ik als ik ……..” of “Wat wordt er mogelijk als ik ……….”. Op de puntjes vul je dan in wat je graag wilt bereiken. Of je vult in alsof je iets wat in de weg zit kwijt bent.


Bijvoorbeeld: Wie ben ik als ik deze teleurstelling kwijt ben?” Of “Wat wordt er mogelijk als ik werk werk heb gevonden?".


In je fantasie beantwoord je deze vraag zo concreet mogelijk. Gebruik allerlei bekende situaties daarbij: hoe ben je in deze situaties? Hoe voel je je dan? Wat doe je dan? Hoe gedraag je je? Wat zeg je? Hoe zie je eruit? Hoe is je gezichtsuitdrukking? Wat zeggen anderen tegen je?

Je kunt hierin zo ver gaan als je zelf wilt: je kunt in je hoofd fantaseren maar je kunt het ook opschrijven in een verhaal, uitdrukken in een gedicht, spreuk, tekening of in muziek. Net wat bij jou past.

Door hier zo mee bezig te zijn vorm je je een beeld van jezelf zonder de last die je in de weg zit en met het doel dat je bereikt hebt. Hoe vind je deze versie van jezelf? Meestal wordt je er blij van en motiveert het je om deze situatie na te streven. Uiteraard is het daarmee nog niet af maar je bent alweer een stuk op weg: je bent in beweging gekomen!

Oefening


Lijkt dit je lastig? Hieronder vind je een aantal ondersteunende stappen die je kunt doorlopen. Iedereen heeft zijn of haar eigen tempo dus het is aan jou hoe lang je doet over één stap. Ook hoeven de stappen niet helemaal af om door te gaan naar de volgende en kan je ook wel eens terug willen grijpen op een vorige stap. Ook kun je zelf spelen met de volgorde van de stappen, net wat voor jou werkt.

1. Formuleer je doel, iets wat je heel graag wilt bereiken. Beschrijf dit doel zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld: ik werk vanaf volgende week maandag samen met ….., ik ga voor 1 november 2020 vier vacatures selecteren waar ik op ga solliciteren, etc.


2. Noteer wat je in de weg zit om dit te gaan doen. Wees eerlijk naar jezelf, alles kan hier (je hoeft het aan niemand anders te laten zien).


3. Stel je voor dat je je doel al bereikt hebt. Stel je dit zo concreet mogelijk voor: hoe zou je dan zijn? Hoe zou je je dan voelen? Wat zou je dan doen? etc.


4. Stel je voor dat hetgeen je in de weg zit opgelost is, je niet meer in de weg zit. Stel je ook dit heel concreet voor: wie ben jij dan? Hoe zou je je dan voelen? Wat zou je dan doen? Wat zou er dan mogelijk zijn? Etc.


5. Besluit nu wat je los wilt laten omdat ze je leven op dit moment in de weg zitten en laat ze bewust los door dit (hardop) tegen jezelf te zeggen. Bijvoorbeeld: “ik laat nu het gevoel van boosheid over wat mij is aangedaan los.” Merk daarna op hoe je je voelt.


6. Ga nu terug naar je doel en neem je voor een (kleine) stap in de richting van dit doel te zetten. Formuleer deze stap zo concreet mogelijk en bepaal ook wanneer je deze stap zet. Committeer je je aan je voornemen.


7. Voer je stap uit zoals je met jezelf hebt afgesproken. Als je een stap hebt gezet, sta even stil bij hoe het met je is voordat je een nieuwe stap zet.


8. Mocht je toch weer overvallen worden door het gevoel dat je los had willen laten, straf jezelf er niet voor maar herhaal een stap hierboven, misschien stap 5 maar ook andere stappen kunnen je behulpzaam zijn.


Laat in de comments weten wat je van deze blog vond!

[1] Term ontleend aan Creative Consciousness

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page